Ingredienser Du bör undvika

Forskarna har under många år diskuterat fram och tillbaka om vilka ämnen som kroppen kan ta upp genom huden och kunskapen ökar hela tiden.  Nu används t ex smärtlindrande salvor som ger effekt direkt på huden.

Rosenseriens filosofi är att det mesta vi lägger på huden kan tas upp av vår kropp på olika sätt och därför är det viktigt för oss att bara använda ingredienser som liknar det vi äter. Här kommer ett urval av råvaror som Rosenserien undviker av olika anledningar, några är enligt rapporter inte gynnsamma för vår hälsa och andra framställs på tvivelaktiga sätt.

Ställ alltid höga krav på dina produkter.

Ingredienser du bör undvika

Forskarna har under många år diskuterat fram och tillbaka om vilka ämnen som kroppen kan ta upp genom huden och kunskapen ökar hela tiden.  Nu används t ex smärtlindrande salvor som ger effekt direkt på huden.

Rosenseriens filosofi är att det mesta vi lägger på huden kan tas upp av vår kropp på olika sätt och därför är det viktigt för oss att bara använda ingredienser som liknar det vi äter. Här kommer ett urval av råvaror som Rosenserien undviker av olika anledningar, några är enligt rapporter inte gynnsamma för vår hälsa och andra framställs på tvivelaktiga sätt.

Ställ alltid höga krav på dina produkter.

AKRYLAMID:
Tillhör gruppen Polyakrylater används som förtjockningsmedel.

ALKOHOLER:
Räknas till gruppen lösningsmedel, används för att konservera produkter.

ALUMINIUMKLORID:
Används i många deodoranter.

ANIMALISKA INGREDIENSER:
Från döda djur.

BHA:
Antioxidant.

BHT:
Antioxidant.

2-BROMO-2NITROPROPAN-1,3DIOL:
Antimikrobiellt ämne.

CARBOMER:
Emulgeringsmedel.

FORMALDEHYD:
Används som konserveringsmedel.

IMIDAZOLIDINYL UREA:
Antimikrobiellt ämne.

KALIUMALUN:
Aluminiumkaliumsulfat.

KATHON CG:
Konserveringsmedel

LANOLIN:
Ullfett. Används som mjukgörare i krämer.

LARD:
Ister från gris, emulgeringsmedel.

METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE:
Konserveringsmedel.

MINERALOLJA:
Från bergolja, används som mjukgörare.

PARAFFINUM LIQUIDUM:
Från bergsolja, används som mjukgörare.

PETROLATUM:
Från bergsolja, används som mjukgörare.

SODIUM BORATE:
Emulgeringsmedel.

TETRASODIUM EDTA:
En komplexbildare.

TRICLOSAN:
Antimikrobiellt ämne.

VASELIN:
Från bergsolja, används som mjukgörare.

 

 

Det nedan finns fakta jag satt ihop från bl.a. TOX-info handboken. Här finns även sådant som Rosenserien varnar för och som skrivits om på snf.se. 

Att tänka på! 
INCI. INCI är innehållsförteckning på latin. Tanken är att alla ingredienser ska ha samma namn, och det är en jätte bra tanke, MEN problemet är att många namn har syntetisk OCH biologisk bakgrund, utan att det skiljer sig något i namnet.
Exempel 1: I Rosenseriens deodorant kan man läsa Propandiol i den svenska innehållsförteckningen. Detta tas från palm- och kokosolja. MEN i INCIn står det i namnet Propylenglycol och propylenglycol avisar man flygplansvingar med! Samma namn, men helt olika funktioner och källor.
Exempel 2: Laveras produkter innehåller Växt alkohol som har väldigt fina läkande egenskaper och inga negativa effekter. Detta betecknas som alkoholm i INCI. Varför? Ja, man undrar!
Var alltså väldigt kritisk till INCI och begär att få innehållet specifierat av din återförsäljare!

Mineralolja: "Används för tillverkning av kosmetika. Framställs ur råolja. Råolja innehåller tusentals olika kemiska ämnen. Ex. på mineralolja är paraffinolja, smörjolja, eldningsolja och dieselolja. Klassifierade som giftiga och cancerframkallande, irritation och oljeakne." (från TOX-info handobken) Mineralolja kan även tas från återvinningsbart fett som man hämtar från återvinningsstationer runt om i landet. Återvinningsstationer får in fett från bl.a. korvkiosker, pommes frites fettet, chipstillverkarna, broiler fett när man grillat broiler i butik med mera med mera. Sedan körs detta ut till bl.a. sprängämnes- och färgindustrin, vilket jag tycker är ypperligt miljötänkande, men sedan körs det även ut till skönhetsindustrin. Mineraloljorna täpper till porerna upp till 60 % och gör att huden inte kan andas normalt. Det skapar eksem, oljeakne, allergier, torr hud, oblans i hyn med mera. Det skapar även ett smörjberoende. Många går med läppfett i fickan och smörjer sig många gånger om dagen. Min uppmaning är: Läs innehållsförteckningen och ni får svar på varför ni har torra läppar hela tiden!
Olika namn på mineralolja: mineralolja, ozokerit (kan ingå i t.ex. maskara), polyisobutene (kan ingå i t.ex. lipgloss), vit mineralolja, white mineraloil, liquid parrafin, medicinsk vitolja, E 905, paraffinum/parrafin oil, oleum vaselin, vaselin oil, petrolatum.
Ett tips! Ni som har en oljelampa hemma! Läs på etiketten vad oljan heter som ni eldar med!

 

Aluminium: Aluminium clorid används i många deodoranter som antipersperant. Detta täpper till och gör att vi inte svettas. MEN när svetten inte kommer ut under armarna, kommer den någon annan stans på kroppen istället. T.ex. som handsvett, fotsvett, problem i hårbotten o.s.v. Svetten SKA ut, och den KOMMER ut...någonstans! Täpper man till under armarna kan inte huden andas och det uppstår en frän, stark lukt. Bröstcancer patienter bör absolut undvika aluminum clorid! "Är emulgerande förtjockande, vitt färgämen och är EU godkänt i kosmetika produkter. Används i många deodoranter som antipersperanter och upprepade och långtids inandning kan ge lungfibros, hjärnskador, altzeimers och benskörhet, centrala nervsystemet, frätande på ögon, hud och slemhinnor. Finns i mineralolja och är klassat som miljöfarligt." (från TOX-info handboken) Det finns alltså inte bara i deodoranter, utan även i mineralolja! Det är frätande på ögon, hud och slemhinnor, men det får finnas i maskaror, läppsift, läppcerat med m.m.

 

UV-filter: Det finns klarar samband mellan dessa UV-filter och cancersjukdomar. De ger även hormonrubbningar, vilket ger förtidig pubertet. De vanligaste tre UV-filtren heter: 4-metylbenzylidenkamfer, Oktylmetoxycinnamat och Benzofenon. I Danmark har alla solkrämer som innehåller dessa UV-filter förbjudits. Varför inte här? Det handlar inte om några stora doser heller, utan det gäller de mängder som finns i solkrämer. Var aktsam!

 

Ftalater: Ftalater finns bl.a. i parfymer. Alla krämer som innehåller parfymer, innehåler ftalater. Den största ftalaten heter DEHP och ger försämrad fortplantningsförmåga och fosterskador. DEHP är klassad som reproduktionstoxist i klass 2 viket innebär att den är skadlig för human fertilitet i dessa mängder. Alltså, i de mängder som finns i parfym, i de mängder som finns i våra produkter. Läs mer om detta på www.snf.se . Undvik alltså Alcohol Denat!

Öppnar 1 april-10

i Jomala gamla Posten

 

OBS!! Sommaröppet
ons kl.10-15
ti och to kl.18-19.30

 

Öppettider
må-fre kl.10-15
även ti kl.18-19.30

 

övriga tider enl. överenskommelse.

 

Kampanjer


Besök bloggen för aktuella kampanjer!


 

Unika besökare

Totalt:
Idag:
Just nu är online.